Huisdieren en vuurwerk

huisdier en vuurwerk

31 december. Knallende kurken, oliebollen én vuurwerk. Je houdt ervan of het kan je allemaal gestolen worden. Wij, mensen, hebben zelf de keuze hoe we de jaarwisseling vieren. Een huisdier niet. Een huisdier is afhankelijk van jou, het baasje.

Voor veel huisdieren is de jaarwisseling namelijk géén feest, maar een periode van veel angst en stress. Dat beperkt zich niet tot uitsluitend de avond en nacht zelf, maar ook de dagen ervoor en erna. Of, wanneer je huisdier erg angstig is, zelfs het hele jaar door bij onverwachte, harde geluiden.

Hoe ontstaat vuurwerkangst bij de hond?

Wanneer een pup een week of 3 oud is, begint de fase waarin hij socialiseert, zijn nieuwsgierige aard laat zien en niet terugdeinst om de wereld om hem heen te ontdekken. Schrikken levert in deze fase vrijwel geen problemen op.

Is de pup 3 maanden oud, dan komt hij in de angstfase en kunnen snel ergens van schrikken en bang worden. Zo'n negatieve ervaring kán de basis zijn voor vuurwerkangst, maar er kunnen ook erfelijke factoren meespelen.

Moet vuurwerkangst aangepakt worden?

Hier is maar één antwoord op mogelijk: 'Ja!'.

Het gaat namelijk om meer dan alleen de jaarwisseling. Wanneer een hond angstig is, kan hij na elke negatieve ervaring steeds angstiger worden en een gegeneraliseerde angststoornis ontwikkelen voor andere harde geluiden. Denk hierbij aan onweer of een luchtballon die over vaart.

Wanneer en hoe start je een vuurwerktraining?

Het uitgangspunt van de training is om de hond te leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor het geluid van vuurwerk. Daar begin je het liefst zo vroeg mogelijk, bij voorkeur als pup, al mee. Wij weten wat ons te wachten staat op oudjaarsdag, een pup niet.

Voor de vuurwerktraining kunnen opnames gebruikt worden met vuurwerkgeluiden. Combineer dit, tijdens de training, met iets leuks of lekkers zodat de hond het geluid van vuurwerk gaat associëren met positieve aandacht van het baasje. Deze training moet dagelijks enkele minuten herhaald worden. Verhoog hierbij zo langzaam het geluidsniveau van de opnames dat de hond niet angstig wordt/is.

Hulpmiddelen bij vuurwerkangst

Voor de training van een huisdier kan een cd met realistische geluidsopnamen van vuurwerk en onweer de angst voor vuurwerk wegnemen. Maar er is meer. Van een thundershirt tot aan rustgevende voedingssupplementen. Houd er bij elke vorm van ondersteuning wel rekening mee dat je op tijd start en begin hier bij voorkeur enkele weken voor de jaarwisseling of een ander stressvol moment mee. Zo vergroot je de kans op een optimaal effect.

Toch blijft ook hier: angst voorkomen is beter dan genezen.

 

Vuurwerkangst bij hondenVuurwerkangst bij katten


Rustgevende producten bij honden en bij katten

 

vuurwerk cd voor huisdierenfeliway classicthundershirt hond

 

Gebruikte bronnen en/of meer informatie:

 

 

 

Dit artikel bevat affiliate links